Критичні матеріали в контексті програми Ukraine facility та європейської інтеграції України - ВИЖВА, Сергій; БІЛЯВСЬКА, Ольга; БАБЧУК, Дмитро; БАБЧУК, Юлія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2026)
Присвячено комплексному аналізу ролі критичних сировинних матеріалів (КСМ) України у контексті стратегічної автономії Європейського Союзу та його цілей зеленого й цифрового переходу. Визначено, що інтеграція багатих мінеральних ресурсів України, що підтримується ініціативами, такими як Програма Ukraine Facility, може суттєво зміцнити стійкість європейських ланцюгів постачання КСМ, які є незамінними для сучасних технологій. Окреслюються виклики та майбутні перспективи для інтеграції країни в європейський ланцюг створення вартості сировинних матеріалів. Наукова новизна полягає в міждисциплінарному підході, що поєднує геополітичні, економічні та геологічні аспекти для розв'язання проблеми КСМ в Україні, пропонуючи шляхи подолання залежності від застарілих даних, верифікації запасів критичних/стратегічних корисних копалин в Україні та залучення інвестицій.
Keywords: Ukraine facility; критичні сировинні матеріали (КСМ); зелений цифровий перехід; Закон про критичні сировинні матеріали (CRMA); верифікації запасів критичних/стратегічних корисних копалин