Оцінка забруднення поліциклічними ароматичними вуглеводнями мулу і ґрунту Дністровського каньйону в межах Городенківської територіальної громади - БЕРЕЗОВСЬКИЙ, Олексій; МІДИК, Світлана; КОРНІЄНКО, Валентина; САМКОВА, Оксана; ТОНХА, Оксана; ВІШОВАН, Юрій; СЕМЕНКО, Лариса; СМИРНИЙ, Максим (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2026)
Вступ. Проведено оцінку стану забруднення екотоксикантами ґрунтів і річкового осаду на території Городенківської територіальної громади, що прилягає до Дністровського регіонального ландшафтного парку (РЛП) та розташована на правобережжі річки Дністер. Метод. Високоефективною рідинною хроматографією (ВЕРХ) проаналізовано проби мулу і ґрунту на вміст 15 поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ): нафталену, аценафтену, флуорену, фенантрену, антрацену, флуорантену, пірену, бенз(а)нтрацену, хризену, бенз(б)флуорантену, бенз(к)флуорантену, бенз(а)пірену, дибенз(a,h)антрацену, бенз(g,h,i)перилену, індено(1,2,3-cd)пірену. Відбір проб проводили в локаціях Коломийського району, в ІваноФранківській обл., які віддалені від джерел забруднень (фоновий вміст забруднювальних речовин) та безпосередньо біля джерел забруднень (автодороги, стічні води). Результати. Серед усіх відібраних зразків поверхневого ґрунту та річкового осаду сума концентрації 15 ПАВ була найнижчою в лісовому ґрунті (103 мкг/кг). У пробі річкового осаду річки Дністер сумарна концентрація становила 449 мкг/кг. У пробах річкового осаду річок Лемиць і Дереновець, в напрямку від населених пунктів с. Стрільче і с. Серафинці до Дністра, виявлена загальна концентрація ПАВ була значно вищою, ніж у річці Дністер. Вона знижувалася в цьому напрямку з максимальної 11471 мкг/кг (проби відібрані до очисних споруд) до 2005 мкг/кг. На березі річки Лемиць у ґрунті вона становила 583 мкг/кг. Висновки. Висока концентрація ПАВ в окремих пробах річкового осаду р. Лемиць і р. Дереновець може бути зумовлена близькістю їх до автодоріг і населених пунктів, активне їх накопичення через повільну біодеградацію цих сполук у річковому осаді. Найвищу концентрацію суми ПАВ (64,034 мг/кг) було виявлено у ґрунті придорожньої смуги автомобільної дороги регіонального значення P24. У зразках ґрунту, відібраних на відстані 300 м від цієї автодороги, виявляли незначний вміст усіх 15 ПАВ (275 мкг/кг) з концентрацією бенз(а)пірену 9,29 мкг/кг, що є нижчими значеннями від гранично допустимої концентрації (20 мкг/кг). Домінування 4–5-кільцевих ПАВ (флуорантен, пірен, хризен, бенз(а)антрацен бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(а)пірен) вказує на тривалий вплив джерел забруднення і накопичення цих речовин у ґрунті.
Keywords: Дністровський каньйон; ґрунти; поліароматичні вуглеводні; техногенне забруднення; військові дії