Електричні параметри карбонатних порід Гнідинцівського нафтогазоконденсатного родовища Глинсько-Солохівського газоконденсатного району - ВИЖВА, Сергій; ОНИЩУК, Віктор; ОНИЩУК, Іван; РЕВА, Микола; ШАБАТУРА, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2026)
Вступ. Висвітлено результати визначення електричних параметрів карбонатних порід верхнього карбону Гнідинцівського нафтогазоконденсатного родовища Глинсько-Солохівського газоконденсатного району з метою комплексного аналізу їх фізичних властивостей.Методи. Виконано короткий петрографічний опис вапняків. Визначено питомий електричний опір та відносну діелектричну проникність. Для визначення цих параметрів застосовувалась лабораторна електрометрична установка на базі прецизійного RLC-метра МНС-1100 та спеціального кернотримача.Результати. Досліджено такі електричні характеристики зразків порід, як питомий і відносний (параметр пористості) електричний опір та відносна діелектрична проникність. Наведено межі змін та середні значення цих параметрів для досліджених порід.Висновки. За допомогою кореляційного аналізу встановлено ряд кореляційних залежностей між фільтраційноємнісними властивостями досліджених порід та електричними параметрами в атмосферних і пластових умовах. Ці залежності можуть бути використані при інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин та моделюванні фільтраційно-ємнісних параметрів карбонатних порід-колекторів.
Keywords: вапняки; питомий електричний опір; відносний електричний опір; відносна діелектрична проникність; кореляційні залежності