ЗАСТОСУВАННЯ НОВОГО КЛАСУ НАНОКОМПОЗИТІВ В ЕКОЛОГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ПЛАСТОВИМИ ВОДАМИ НА НАФТОГАЗОВОМУ РОДОВИЩІ БІБІ-ЕЙБАТ - МАММАДОВА, Назіла (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Розроблено нову технологію утилізації для забезпечення раціонального повторного використання токсичних пластових вод, видобутих з нафтових родовищ НГВУ "Бібіхейбат", у вторинних технологічних процесах та для відновлення еко-логічного балансу. Дослідження представляє порівняльний аналіз механізмів екологічного впливу нанокомпозитів N-1, N-2 та N-4. Методи. Зразки пластової води, відібрані з приймальних резервуарів нафтових родовищ НГВУ "Бібіхейбат", обробляли різними нанокомпозитами для оцінки їхнього впливу. Додатково проаналізовано зразки нафти, взяті з поверхні пластової води, щодо змін реологічних параметрів, а основний забруднювач – механічні домішки –обробленоо за допомогою нанокомпозитів серії N. Результати. Запропонована нова технологія утилізації виявилася як екологічно, так і економічно ефективною для підвищення ефективності повторного використання пластової води у вторинних технологічних процесах та мінімізації її впливу на навколишнє середовище. Без необхідності встановлення нових об'єктів на старих нафтових родовищах може бути створена замкнута система водопостачання з використанням нанокомпозитів N-2 або N-4, залежно від геологічних умов. Висновки. Згідно з результатами дослідження, нанокомпозити N-2 та N-4 змінюють тип пластової води, перетворюючи її з "кислої" на "лужну". Ці композити також поліпшують реологічні властивості нафти. У рамках стандартів екологічної безпеки пропону-ється замкнута, безвідходна система водопостачання з використанням нанокомпозитів N-2 або N-4 як еколого-технологічна схема під-готовки пластової води до необхідних умов.
Keywords: пластова вода; токсичні компоненти; навколишнє середовище; технологія утилізації; нанокомпозит