ТЕОРЕТИЧНІ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ ПРЯМОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ВУГЛЕВОДНІВ НА ОСНОВІ ДАНИХ СЕЙСМОРОЗВІДКИ (НА ПРИКЛАДІ ПІВДЕННО-КАСПІЙСЬКОГО ТА ІНШИХ БАСЕЙНІВ) - ФЕЙЗУЛЛАЄВ, Акбар; АХМАДОВ, Тофіг; МАМЕДОВА, Арзу (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Петрофізичні властивості осадових порід (пористість, проникність, пружно-пластичні та акустичні властивості тощо) були добре вивчені, а результати досить широко використовувались при інтерпретації геофізичних даних. Експериментальні до-слідження, проведені останніми роками, а також інтенсивне вдосконалення технологій обробки та інтерпретації сейсмічних даних доз-волили нам також дослідити проблему контролю флюїдами петрофізичних властивостей порід, що слугує основою для розробки методу прямого прогнозування покладів нафти та газу в осадових басейнах. Рекомендується використовувати прямий сейсмічний метод для прогнозування продуктивності розрізу в поєднанні з газогеохімічною зйомкою. Мета. Мінімізувати ризик розвідки вуглеводнів у глибоководній частині Південного Каспію. Методи. На основі аналізу світового досвіду та результатів експериментальних досліджень у Південнокаспійському басейні (ПКБ) обґрунтовано високу ефективність прямого прогнозування покладів вуглеводнів в осадовому розрізі за допомогою прямих сейсмічних методів. Результати. Аналіз прямого визначення вуглеводнів за допомогою сейсмічних даних в інших басейнах, а також результати розробки та експериментальної перевірки запропонованої методології дозволяють стверджувати про її достатню застосовність у геологічних умовах ПКБ. Однак, враховуючи високі економічні та технологічні ризики буріння у глибоководній частині ПКБ (розвиток аномально високих тисків, висока вартість розвідувальних свердловин, що перевищує $100 млн), та намагаючись їх мінімізувати, було б вигідно інтегрувати сейсмічний метод з іншими прямими методами, особливо з газогеохімічною зйомкою. Висновки. Природні виходи нафти та газу на поверхню мають велике значення для розвідки вуглеводнів, оскільки вони прямо вказують на існування вуглеводнів в осадових басейнах. У глибоководній частині басейну наявність та характер нафтогазопроявів є одним із небагатьох доступних інструментів для оцінки перспектив нерозбуреної ділянки. Поява нових аналітичних можливостей останніми роками дозволяє фіксувати дуже низьку концентрацію міграційних газів та підвищує ефективність виявлення навіть низькоконтрастних вуглеводневих аномалій (Elias et al., 2004).
Keywords: осадовий розріз; вуглеводневі поклади; прямий прогноз; сейсморозвідка; Південнокаспійський басейн