ВРАХУВАННЯ РИЗИКУ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ОБ'ЄКТІВ ГЕОТЕРМАЛЬНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ - ЗУР'ЯН, Олексій; ТОЛКУНОВ, Андрій; ОМЕЛЬЧЕНКО, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Розглянуто комплексний підхід до оцінки ризиків, що впливають на інвестиційну привабливість проєктів у сфері геотермальної енергетики, як – сукупності різних об'єктивних передумов, можливостей і обмежень, що виникають у процесі залучення інвестицій у розвиток геотермальної енергетики, здатних створити умови для раціонального та ефективного використання наявних ресурсів (природних, людських, інформаційних, , технологій, капіталу та ін.). Особливу увагу приділено локальним, регіональним та техніко-екологічним чинникам ризику.Методи. В роботі використано методи, які поєднують фінансово-економічний аналіз, оцінку ризиків, технічну експертизу, вивчення нормативно-правового середовища та ринкових умов. Основу становить розрахунок фінансових показників, таких як чиста приведена вартість (NPV), внутрішня норма рентабельності (IRR), дисконтовані грошові потоки (DCF) та період окупності, що дають змогу оцінити потенційну дохідність проєкту. Технічна оцінка включає екологічну експертизу та аналіз сталості використання геотермального ресурсу, зокрема глибини залягання та температурного потенціалу. Водночас важливим є вивчення нормативно-правової бази щодо використання надр і тарифного регулювання. Такий підхід забезпечує обґрунтованість інвестиційних рішень і мінімізацію ризиків.Результат. У ході дослідження запропоновано вдосконалену методику оцінки ризиків інвестування в геотермальну енергетику, яка враховує комплексний аналіз взаємозв'язку локальних, регіональних і техніко-екологічних чинників. Також розроблено підхід до ранжування ризиків за ступенем впливу на ефективність проєкту та розроблено рекомендації щодо їх мінімізації. Запропоновані методи дають змогу підвищити точність прогнозування та обґрунтованість інвестиційних рішень у цій сфері.Висновки. Аналітично обґрунтовано, що LCOE з коригуванням на ризики дозволяє врахувати всі можливі втрати та невизначеності, як NPV оцінює фінансову привабливість та допомагає визначити, чи варто інвестувати, також визначено, що урахування регіональних і локальних ризиків забезпечує більш реалістичну оцінку інвестування в геотермальну енергетику. Перспективними__напрямами подальших досліджень у цій галузі є розробка більш точних моделей оцінки ризиків із використанням сучасних цифрових технологій, зокрема машинного навчання та великих даних. Також важливим є вдосконалення методів екологічного моніторингу та розробка ефективних стратегій мінімізації техногенних ризиків. Дослідження впливу змін клімату на стабільність геотермальних ресурсів, а також вдосконалення законодавчої та нормативної бази для стимулювання інвестицій у галузь можуть сприяти сталому розвитку геотермальної енергетики.
Keywords: геотермальна енергетика; надрокористування; інвестиційна привабливість; ризики; відновлювана енергетика; екологічна безпека; управління ризиками; перспективи розвитку