АНАЛІЗ ЧИННИКІВ ЕКОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ НАКОПИЧУВАЧА ТОВ "РУБІЖАНСЬКИЙ КРАСИТЕЛЬ" - МІХАЛКОВА, Ніна; УДАЛОВ, Ігор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Присвячено чинникам екологічної небезпеки, спроможним негативно вплинути на стан накопичувача високомінералізованих стоків ТОВ "Рубіжанський Краситель". Актуальність роботи зумовлена наявними екологічними проблемами, що супроводжують довготривалу експлуатацію техногенного об'єкта.Методи. У дослідженні використано аналіз наявної інформації про геолого-гідрогеологічні умови району та технічний стан об'єкта накопичення. Оцінка екологічних ризиків здійснювалася на основі літературних джерел, картографічних матеріалів і логічного аналізу впливу природних і техногенних чинників. З огляду на відсутність доступу до об'єкта, використано підхід умовного моделювання можливих сценаріїв впливу з урахуванням чинників небезпеки.Результати. Основні чинники небезпеки, відповідно до їх походження, поділено на природні і техногенні. Встановлено, що вплив природних чинників небезпеки зумовлений особливостями території розміщення техногенного об'єкта та глобальними змінами клімату. Описано основні процеси, які становлять потенційну загрозу поширення речовин з накопичувача як з боку ендогенної природної складової (геологічної будови території, гідрогеологічних умов), так і екзогенної (кліматичних та гідрологічних умов). Зауважено, що розташування накопичувача в зоні впливу Північнодонецького насуву сприяє поширенню речовин з накопичувача в геологічному середовищі (ГС). Зазначено, що стан споруд частково відображає прояви впливу певних чинників, проте подальша їх дія може спровокувати аварійну ситуацію на накопичувачі.Висновки. Проаналізовані техногенні чинники небезпеки свідчать про низку несприятливих процесів, потенційна загроза яких пов'язана безпосередньо з порушенням умов експлуатації об'єкта. При цьому відзначено наявність ознак, які вказують на пошкодження споруд та комунікацій. Визначено, що саме військові чинники небезпеки, які належать до техногенних, мають нині найвищий ступінь імовірності руйнівного впливу на накопичувач. Зауважено, що перебування території під контролем сторонніх осіб, а саме – окупаційних сил, сформувало досить небезпечну ситуацію, враховуючи речовинний склад відходів. Більше того, ці обставини анулюють будь-які шляхи розв'язання існуючих екологічних проблем прилеглої території, унеможливлюючи доступ до об'єкта.
Keywords: чинник небезпеки; накопичувач відходів; забруднювальні речовини; міграція; навколишнє природне середовище; геологічне середовище; підземні води; ризики виникнення аварійної ситуації