ДОСТОВІРНІСТЬ ПРОГНОЗУВАННЯ ГАЗОНОСНОСТІ КОЛЕКТОРІВ У БІЛЬЧЕ-ВОЛИЦЬКІЙ ЗОНІ ЗА ДАНИМИ СТАНЦІЇ ГТД - В'ЯЗОВСЬКА, Євгенія; МИХАЛЕВИЧ, Ігор; КАРПИН, Василь; ДУЧУК, Степан (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Розглянуто можливість прогнозування газоносності колекторів у Більче-Волицькій зоні за даними станції геолого-технологічних та геохімічних досліджень (ГТД). Проаналізовані фактори, що негативно впливають на інформативність таких даних. Неточність даних станції, зокрема, пов'язана з особливостями режимів буріння і використанням PDS-доліт. Попри все, за даними станції ГТД проводять первинне виділення перспективних у контексті газоносності горизонтів, а уточнення та остаточна верифікація газоносності відбувається після комплексу геофізичних досліджень свердловини (ГДС). За обмеженої роздільної здатності каротажних методів у тонкошаруватому сарматському розрізі та в ущільнених карбонатах верхньої юри, рішення щодо об'єкта випробування інколи приймається на підставі даних керна та зафіксованих газопоказів. У статті піде мова про те, чи є дані станції ГТД релевантними для розв'язання таких задач та як вони статистично корелюються з результатами випробувань.Методи. Аналіз газових аномалій, зафіксованих станцією ГТД, включав кілька етапів: вибір свердловин для порівняння газових аномалій, в яких отримано промисловий приплив газу на основі петрофізичної оцінки пластів-колекторів та пластового тиску; врахування часу відставання виходу газу з вибою, газу свабіювання (вилучення газу шляхом пониження рівня рідини), газу після нарощування, рециркуляційного газу та місць, де було введено домішки нафтопродуктів в буровий розчин.Результати. Виконано детальний аналіз газових аномалій; проведено петрофізичну оцінку пластів-колекторів в інтервалах підвищених газопоказів; розраховано коефіцієнти контрастності в інтервалах перфорації в 11 свердловинах.Висновки. Підтверджено релевантність даних ГТД для попереднього виділення перспективних горизонтів газоносності. Встановлено, що коефіцієнт контрастності (Ккон) є інформативним показником при аналізі газових аномалій. Значення Ккон в межах 4,3–6,3 вказують на перспективність інтервалу до випробування.
Keywords: геолого-технологічні та геохімічні дослідження; газ; фонове значення газу; коефіцієнт контрастності; дебіт газу