ВИЗНАЧЕННЯ КОЕФІЦІЄНТА ФІЛЬТРАЦІЇ ГРАВІЙНО-ГАЛЬКОВОГО АЛЮВІАЛЬНОГО ВОДОНОСНОГО ГОРИЗОНТУ ЯК ОДНОГО З ОСНОВНИХ ФІЛЬТРАЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ ГІДРОГЕОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ - МАЛЬКОВА, Яна; ПАНАСЮК, Микола; СОСОННА, Наталія; БАГРІЙ, Сергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Загроза забруднення джерел питного водопостачання Калуського регіону істотною мірою визначається затопленням Домбровського кар'єру та можливим витоком високомінералізованих розсолів у гравійно-гальковий водоносний горизонт та річкову мережу з поверхневих техногенних водойм. Сьогодні кар'єр слугує дреною для підземних вод, проте рівень води в гірничій виїмці підвищується зі швидкістю приблизно 1 м за рік, що потребує моніторингу, дослідження гідрогеологічної системи в зоні дренажного впливу кар'єру та швидких управлінських рішень для запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації. Мета роботи полягала в тому, щоб запропонувати новий метод визначення коефіцієнта фільтрації (Кф), який би усереднював фільтраційні властивості великих масивів ґрунтів гравійно-галькового водоносного горизонту та враховував їх неоднорідність.Методи. Для визначення усередненого коефіцієнта фільтрації для значної території використано балансові методи інструментального визначення надходження води в кар'єр та знайдено параметри для його розрахунку.Результати. Проаналізовано та узагальнено всі наявні літературні та фондові джерела, застосовано комплексний підхід щодо визначення коефіцієнта фільтрації гравійно-галькового водоносного горизонту. З використанням рівняння Дарсі визначено, що Кф становить 5,3 м/добу. Запропоновано метод визначення коефіцієнта фільтрації ґрунтів водоносного горизонту з використанням ГІС-технологій визначення витрат потоку підземних вод, які повністю розвантажуються в кар'єр або в подібні водоймища. Результати дослідження використано при створенні чисельної геофільтраційної моделі та прогнозуванні засолення підземних вод.Висновки. Вирішено актуальне наукове завдання дослідження гідрогеологічної системи Калуського регіону та визначення фільтраційних параметрів гравійно-галькового водоносного горизонту, що є єдиним джерелом питних вод для м. Калуш та прилеглих населених пунктів. Отримано коефіцієнт фільтрації гравійно-галькового водоносного горизонту I, II та III надзаплавних терас, що усереднює фільтраційні властивості ґрунтів на великий території і який можливо застосувати для виконання прогнозів засолення підземних вод.
Keywords: гравійно-гальковий водоносний горизонт; Калуш-Голинське родовище; коефіцієнт фільтрації; Домбровський кар'єр