УПРАВЛІННЯ ЯКІСНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ ВИРОБІВ З ЛАБРАДОРИТУ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ШЛЯХОМ УРАХУВАННЯ ТИПІВ ОБРОБКИ ЇХ ПОВЕРХНІ - ГЕЛЕТА, Олег; СЕРГІЄНКО, Ігор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Довговічність є однією з ключових характеристик декоративного каміння, оскільки вона визначає термін служби виробів із цього матеріалу. Вона залежить не лише від петрографічної будови каменю, але й від типу фактурної обробки поверхні. Лабрадорит, різновид анортозиту, завдяки своїй міцності і морозостійкості широко використовують у будівництві та декоративному оздобленні. Різні методи обробки поверхні виробів з лабрадориту, такі як термообробка, обробка дробом і водоструминна обробка, поліпшують не тільки естетичні властивості каменю, а й його функціональність, зокрема протиковзкі характеристики. Дослідження цих методів обробки є важливим для визначення їх впливу на довговічність виробів з декоративного каміння.Методи. У рамках даного комплексу досліджень проведено ряд експериментів із застосуванням обладнання, передбаченого ДСТУ Б EN 13755:2007 "Методи випробування природного каменю. Визначення водопоглинання при атмосферному тиску" та за допомогою електронного ультразвукового п'єзоелектричного дефектоскопа MATEST С372N.Результати. Детально вивчено вплив деяких типів протиковзної обробки поверхні виробів з лабрадориту двох родовищ Українського щита на їх довговічність, яка є однією з ключових споживчих характеристик якості кам'яних оздоблювальних матеріалів. В основу досліджень покладено виявлення взаємозв'язку між збільшенням показника водопоглинення і погіршенням стану збереженості та застосованими типами обробки поверхні зразків лабрадориту з родовищ Кам'яна Піч і Слобідське – обробка дробом, обробка струменями води під тиском або обпалення вогнем (термообробка). Лабораторні дослідження показали, що водоструминна обробка є найменш руйнівною, тоді як термообробка і обробка дробом значно погіршують фізико-механічні властивості лабрадориту, підвищуючи його водопоглинення і знижуючи довговічність.Висновки. Результати проведених досліджень демонструють необхідність обґрунтованого вибору технології обробки залежно від умов його подальшого використання. Важливо враховувати ці аспекти не лише на етапі вибору матеріалу декоративного каміння, але й на стадії проєктування та реалізації архітектурних рішень, де довговічність виробів з природного каміння впливатиме на загальну естетику і функціональність архітектурного об'єкта. Отримані дані є важливими для обґрунтованого вибору технологій обробки каменю у будівництві та архітектурі, забезпечуючи баланс між естетичними властивостями та експлуатаційною стійкістю матеріалу.
Keywords: лабрадорит; тип обробки поверхні; декоративне каміння; Український щит; водоструминна обробка; обробка дробом; обпалення вогнем; термообробка