ОЦІНКА РІВНІВ ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ, ПОШКОДЖЕНИХ ВОЄННИМИ ДІЯМИ - ТОНХА, Оксана; МЕНЬШОВ, Олександр; ЛІТВІНОВ, Дмитро; БОНДАР, Ксенія; ГЛАЗУНОВА, Олена; ЛІТВІНОВА, Олена; ПІКОВСЬКА, Олена; ЗАБАЛУЄВ, Віктор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Російська агресія та бойові дії в Україні спричиняють значні пошкодження та забруднення ґрунтів. Близько 139 тис. кв. км українських територій зазнали воєнного забруднення, що призводить до щорічних економічних втрат у 11,2 млрд доларів через заміновані поля. Деградаційні процеси впливають на понад 15 млн га земель, зокрема на понад 5 млн га чорноземів, які зазнали різних видів мілітарної деградації: фізичної, механічної, хімічної, фізико-хімічної та біологічної.Методи. Для належного використання та дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій (ГДК) небезпечних речовин під час аналізу та оцінки якості ґрунтів, вибору методів їх визначення й контролю, а також встановлення загальних вимог і процедур для проведення відповідних робіт використовуються нормативно-правові акти та стандарти.Результати. Під час дослідження проаналізовано ґрунтові ресурси сіл Благодатне, Киселівка, Васильки та Максимівка, розташованих у Миколаївському районі на схід від Миколаєва. Оцінка коефіцієнта концентрації (Кс) виявила надзвичайно високі показники для міді (від 8,2 до 81,19) і кадмію, що вимагає запровадження комплексного моніторингу та вдосконалених технологій очищення для стабілізації екосистеми. Диференціація забруднення залежно від типу домішок показала, що зразки ґрунту, насичені нафтою, мають найвищий екологічний ризик для кадмію (Er=415) і свинцю (Er=130). У зразках без слідів вуглеводнів найбільш загрозливими є мідь (Er=220) і кадмій (Er=665). Зразки зі сріблястими металевими фрагментами демонструють критично високий ризик для кадмію (Er=1228) і міді (Er=404), а сумарний ризик (RI) досягає 1805, що свідчить про катастрофічний рівень забруднення.Висновки. Рівень забруднення важкими металами високий, отже використання досліджуваних територій без технічної та біологічної рекультивації становить небезпеку. У багатьох зонах рекомендується видалення верхнього шару ґрунту через його токсичність.
Keywords: ґрунт; важкі метали; війна в Україні; забруднення