МІДЕНОСНІ ЛАВОКЛАСТИЧНІ БРЕКЧІЇ В НЕОПРОТЕРОЗОЙСЬКИХ ТРАПАХ ВОЛИНІ ТА МЕХАНІЗМ ЇХ УТВОРЕННЯ - МЕЛЬНИЧУК, В.Г.; ПРИХОДЬКО, В.Л.; КОСОВСЬКИЙ, Я.О.; МАТЕЮК, В.В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглядається будова та склад міденосних лавокластичних брекчій в неопротерозойських трапах Волині на прикладі базальтового покриву в кар'єрі "Іванчі". Запропоновано з актуалістичних позицій конвеєрний механізм їх формування в процесі ламінарного переміщення базальтової лави. Причиною багатої мінералізації самородної міді в лавокластичних брекчіях є постмагматична гідротермальна діяльність.