РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНО-ТОРІЙ-УРАНОВІ, УРАНО-ТОРІЄВІ ПЕГМАТИТИ І ГРАНІТИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ТА ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ЇХНЬОГО ПОХОДЖЕННЯ - ІВАНОВ, Б.Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Рідкісноземельно-урано-торієві пегматити і граніти є суттєво калієвими (мікрокліновими) породами. Домінуюча роль калію зумовлена процесом калієвого метасоматозу, що протікав на заключних стадіях утворення гранітів і пегматитів. З калієвим метасоматозом пов'язані радіоактивні й рідкісноземельні мінерали, які визначають геохімічну спеціалізацію описуваних порід.