ГЕОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ГРАНІТОЇДІВ РІЗНИХ ЕТАПІВ ДОКЕМБРІЙСЬКОЇ ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНОЇ АКТИВІЗАЦІЇ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЩИТІ - КОСТЕНКО, Н.В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За геохімічними особливостями гранітоїдів визначено комплекси УЩ, які безпосередньо сформувалися внаслідок прояву процесів тектоно-магматичної активізації (ТМА) або зазнали їхнього впливу. Виділено чотири етапи докембрійської ТМА гранітоїдного типу на УЩ, які підтверджуються також даними ізотопної геохронології. Вікові межі етапів синхронізуються з відповідними геохімічними і металогенічними епохами. Аргументується розділення кожного з етапів ТМА на 2 стадії: власне ТМА ітектоно-метасоматичної активізації, які розмежовані певним проміжком часу між породо- і рудоутворенням.