ВІДОБРАЖЕННЯ ПРОТЕРОЗОЙСЬКОЇ ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНОЇ АКТИВІЗАЦІЇ РАЙОНІВ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА В ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО АКЦЕСОРНИХ МІНЕРАЛІВ - КАДУРІН, В.М.; ЧЕПІЖКО, О.В.; КАДУРІН, С.В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Асоціації акцесорних мінералів, їхній склад і властивості можуть служити надійним критерієм формаційної належності гранітоїдів. Закладено спробу розв’язку зворотної задачі, а саме: відновлення основних рис еволюції раніше виділених районів Українського щита (УЩ) в епоху ранньо-, середньопротерозойської епохи тектоно-магматичної активізації (ТМА) на підставі інтерпретації інформації з акцесорних мінералів гранітоїдів. Проведено вивчення природи ТМА Інгуло-Інгулецького, Північно-Західного і Дністровсько-Бузького районів УЩ на базі інтерпретації інформації з акцесорних мінералів. Загальний хід протерозойської ТМА нами може бути представлений як вплив матеріально-термальних мантійних потоків, що привели до розвитку антидромного магматизму і сформували блоки УЩ.