НАЙВАЖЛИВІШІ МЕТАЛОГЕНІЧНІ ЕПОХИ ДОКЕМБРІЮ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - ЩЕРБАК, Д.Н.; МИХАЙЛОВ, В.А.; ГРІНЧЕНКО, О.В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У докембрії Українського щита (УЩ) виділено шість металогенічних епох з характерним набором рудних формацій і вміщуючих порід: ранньо- (3,8-3,4 млрд років – Ga), середньо- (3,4-3,1) і пізньоархейські (3,1-2,6); ранньо- (2,6-2,1), середньо- (2,1-1,8) і пізньопротерозойські (1,8-1,6). Для золоторудної мінералізації найсприятливішими є пізньоархейська і середньопротерозойська епохи; уранової – ранньо- і пізньопротерозойські; для утворення залізних руд найсприятливішим був пізньоархейський білозерський етап (3,0-2,98 млрд років), а також криворізький (2,3-2,1) і фрунзенський (близько 2 Ga) етапи ранньопротерозойскої епохи; рідкіснометалеве зруденіння досягло максимуму в середньо- і пізньопротерозойську епохи.