ЛІТОЛОГІЯ МЕЗО-КАЙНОЗОЙСЬКИХ ВІДКЛАДІВ КАНІВСЬКИХ ДИСЛОКАЦІЙ - КРОЧАК, М. Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наводиться літологічний опис порід келовейського ярусу та глядівської світи. Мікроскопічні дослідження показали, що породи глядівської світи містять значну частину скелетних решток організмів із кременевим скелетом губок, діатомових водоростей, унаслідок чого породи мають суттєво кременистий склад. Піски та пісковики зцементовані опаловим цементом, у різному ступені розкристалізованим у халцедон, від чого залежить їх міцність. Окременілі шари, прошарки та брили різного розміру серед пісків та пісковиків представлені халцедонолітами та гезами, які утворилися, ймовірно, у місцях скупчення кремнієвого детриту.