ПРОТЕРОЗОЙСЬКА ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНА АКТИВІЗАЦІЯ ТА ЗОЛОТОРУДНА МІНЕРАЛІЗАЦІЯ В МЕЖАХ ЗАХІДНОЇ ЧАСТИНИ КІРОВОГРАДСЬКОГО БЛОКУ (НА ПРИКЛАДІ РУДОПРОЯВУ ОВРАЖНИЙ, ЛИПНЯЗЬКА СТРУКТУРА) - ГРІНЧЕНКО, О. В.; БОНДАРЕНКО, С. М.; ІВАНОВ, Б. М.; СЬОМКА, В. О.; РЯБОКІНЬ, В. С.; БОНДАРЕНКО, І. М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Подано дані щодо єдиного механізму рудоутворення в межах Липнязької структури, що спричинені процесами регіональної тектоно-магматичної активізації на рубежі 2000 ± 100 млн років. Протерозойська активізація, у свою чергу, зумовила об'ємну мобілізацію та міграцію рудогенних елементів із осередків генерації магми в екзоконтактові зони поширення вуглецьвмісних метаморфічних порід.