СУЧАСНІ ГІДРОГЕОЛОГІЧНІ УМОВИ АПШЕРОНСЬКОГО ПІВОСТРОВА - НАМАЗОВ, Ільгар; КАРІМОВ, Вагіф; ШАРІФОВ, Джафар; ПАШАЄВА, Шафагат (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Апшеронський півострів є найбільш густонаселеним і екологічно забрудненим районом Азербайджанської Республіки. Бурхливий розвиток нафтової промисловості в цьому районі негативно вплинув як на море, так і на значну частину півострова. У цій статті розглядаються фізико-географічні умови, геолого-геоморфологічна будова і фізико-механічні властивості гірських порід з гідрогеологічного погляду. Метою дослідження є вивчення причин екологічного дисбалансу, виявлення факторів, що впливають на сучасні гідрогеологічні умови Апшеронського півострова. Гідрографічна мережа півострова складається з Каспійського моря, струмків, численних солоних озер, що живляться атмосферними опадами та нафтовмісними водами, причому озера мають значний вплив на клімат і екологічну ситуацію в цьому густонаселеному районі.Методи. Методи дослідження полягають у вивченні фізико-механічних властивостей зразків ґрунтів і гірських порід, відібраних із ручних колодязів і свердловин, з погляду інженерної гідрогеології, їх літологічного складу і потужності.Результати. Досліджено характеристики штучних озер, водосховищ, колодязів і свердловин Апшеронського півострова, а також його безнапірних і напірних водоносних горизонтів. Узагальнюючи дані про глибину, дебіт і хімічний склад підземних вод і оцінюючи фактори, які відіграють значну роль у формуванні гідрогеологічних умов території, встановлено причини підняття рівня підземних вод і запропоновано шляхи їх усунення.Висновки. За результатами досліджень уточнено сучасні гідрогеологічні умови на всій території Апшеронського півострова, а також природні та антропогенні фактори, що впливають на їх формування. На основі цих факторів можна прогнозувати ендогенні та екзогенні геологічні події та вживати відповідних превентивних захисних заходів. За результатами попередньої оцінки та раніше проведеного гідрогеологічного районування на 3 гідрогеологічних площах виділено 12 перспективних ділянок.
Keywords: Апшеронський півострів; гідрогеологічні умови; екологічно забруднена територія; підземні води; артезіанські водоносні горизонти; фізико-хімічний склад