ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗПОДІЛУ МІКРОПЛАСТИКУ В ДОННИХ ВІДКЛАДАХ ЗАХІДНОЇ ЧАСТИНИ ЧОРНОГО МОРЯ - ЄМЕЛЬЯНОВ, Володимир; НАСЄДКІН, Євген; КУКОВСЬКА, Тамара; КОШЛЯКОВА, Тетяна; ФЕДОРОНЧУК, Наталія; ШУРАЄВ, Ігор; ЮХИМЧУК, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Розповсюдження та накопичення пластикових відходів у навколишньому середовищі нині є визнаною глобальною проблемою. Розробка ефективної стратегії управління пластиковими відходами та мінімізації їх впливу на морське середовище неможлива без проведення польових досліджень у місцях їх накопичення, особливо у донних відкладах. Визначення їх вмісту у верхньому шарі осадів та вивчення якісних і кількісних характеристик дає змогу окреслити закономірності їх надходження в акваторію, поширення та накопичення, ризики впливу на морські організми.Методи. Візуальне визначення мікрочастинок пластику проводили під монокуляром оптичного мікроскопа SIGETA MB-12 LCD. Альтернативний метод ідентифікації, тест гарячою голкою, також використовувався для визначення пластику під мікроскопом. Раманівську спектроскопію було використано для проведення структурної ідентифікації. Лабораторні дослідження проводили на однокаскадному спектрометрі MDR-23 з охолоджуваним CCD-детектором і мікроскопом Micromed.Результати. Аналіз кожного зразка та подальше узагальнення показали наявність частинок пластику в усіх точках зони відбору, у різних кількостях та складі. Результати досліджень підтверджують, що мікрочастинки пластику в поверхневих відкладах досить поширені на всій території досліджень і повсюдно вони представлені різними типами, де за морфологічними характеристиками домінують волокна, а за хімічними типами – поліетилен і поліпропілен. Стабільної залежності перерозподілу мікропластику різної щільності від відстані від берега немає. Єдине, що можна підтвердити, це нерівномірність латерального розподілу в межах шельфової зони, що цілком імовірно пов'язане з впливом антропогенного площинного навантаження на поверхневі донні відклади.Висновки. Дослідження показали, що мікрочастинки пластику в поверхневих відкладах досить поширені на всій території обстеження, і всюди вони представлені різними типами, з домінуючими за морфологічними характеристиками волокнами. Що стосується розподілу мікропластику в поверхневих відкладах залежно від природних умов, було з'ясовано, що кількість полімерів, у перерахунку на суху вагу зразків ґрунтової матриці, збільшується в напрямку схилу материка. Важливим результатом роботи стало виявлення ряду актуальних питань, недоліків і невизначеностей у лабораторних методах дослідження, пробопідготовці та ідентифікації мікропластику, які потребують вирішення в майбутньому.
Keywords: мікропластик; донні відклади; методика досліджень; екологія; спектроскопія; візуальні обстеження