ПРО СТРУКТУРИЗАЦІЮ ТЕХНОГЕННО ЗМІНЕНИХ ОБ'ЄМІВ КАР'ЄРУ "ПІВДЕННИЙ" М. КРИВИЙ РІГ - ОСЬМАЧКО, Любов; ВЕРХОВЦЕВ, Валентин (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Дослідження проводилися в межах залізорудного кар'єру "Південний" м. Кривий Ріг з метою комплексного і ефективного в подальшому використання техногенно перетворених ділянок надр і земної поверхні Кривбасу. Наведено короткий огляд досягнень попередніх дослідників.Методи. Застосовано загальноприйняті методи досліджень. Виконано фіксацію елементів залягання у відносно непорушених невеликих за розмірами блоках (далі – блоках або "блочках") кварцитів і сланців саксаганської світи (ціликах) та в блочках розмежування ціликів – техногенних нагромадженнях. У відносно непорушених блочках кварцитів замірялися такі елементи для смугастості, сланцюватості, лінійності за мінеральними агрегатами, осями складчастих форм, штрихами, борознами тощо. Фактичний матеріал щодо розміщення структурних елементів опрацьовано за допомогою програми StereoNett 2.46, також зроблено розрахунки зміщень блочків досліджуваних утворень.Результати. Серед техногенних нагромаджень (осипів, насипів й заповнених штучних порожнин), за ступенем структуризації, спостережено неструктуровані та різною мірою структуровані. У межах останніх фіксовано шаруватість, механічну сланцюватість та лінійність. З'ясовано, що становлення системи блочків кар'єру "Південний" чинилося за їх обертання як по вертикальній, так і по горизонтальній осях.Висновки. Виникнення новоутворених площин техногенних нагромаджень відбулося з успадкуванням існуючої в ціликах структурної анізотропії зі створенням власної стратифікації. Отже, досліджувана система "блочки ціликів – техногенні нагромадження" розвивалася й формувалися як цілісний об'єкт, взаємоузгоджено, роки – десятиліття в поверхневих умовах. Перетворення техногенних нагромаджень, їх "добудова"/структуризація, внаслідок яких відновлюється цілісність порушених і зниклих ділянок геологічного об'єму є конструктивними явищами. Вони практично є природною лабораторією процесів формування структурно-текстурних елементів у сипких нагромадженнях. Їх відстеження в часі дало б змогу фактично спостерігати процеси самостворення/відтворення сучасних техногенно-природних об'єктів. Ранжування структурних новоутворень в техногенних нагромадженнях може бути застосовано як один з критеріїв оцінки асиміляційного потенціалу цих нагромаджень та сприятливості для господарського освоєння.
Keywords: залізисті горизонти; кар'єр "Південний"; непорушені блочки; техногенні нагромадження; елементи залягання; структуризація