МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ДІЮЧИХ ОБ'ЄКТІВ ПРИ РОЗРОБЦІ НАФТОВОГО РОДОВИЩА ЗА МАТЕМАТИКО-СТАТИСТИЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ (НА ПРИКЛАДІ РОДОВИЩА ПІРАЛЛАХІ (ПІВНІЧНА СКЛАДКА)) - СУЛЕЙМАНОВА, Вафа; МАНСУРОВА, Саміра; МАММАДОВА, Назіле (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. У цьому дослідженні було складено таблицю на основі проб, відібраних зі свердловин кожного з двох горизонтів і з використанням значень параметрів пласта. В результаті досліджень до матриці було включено п'ять параметрів пласта (геологічних і технологічних), а за параметричними критеріями визначено ступінь подібності або відмінності між верхнім і нижнім шарами КС.Методи. На родовищі Піраллахі з використанням фактичних даних свердловин, які розкрили обидва пласти, (CUS і CLS) було зроблено розрахунки за статистичними показниками на основі значень відповідних показників і перевірено параметричними критеріями. Оскільки розраховані ціни нижчі за табличні та є схожість між обома об'єктами, рекомендовано об'єднати їх та експлуатувати разом. Такий підхід приводить до інтенсифікації розвитку.Результати. Завдяки вивченню складних геологічних та експлуатаційних даних, наступні пропозиції рекомендуються разом із консолідацією подібних шарів на півночі Піраллахі.Висновки. Таким чином, оскільки геолого-видобувні показники між об'єктами KSupper і KSlower практично схожі, їх доцільно об'єднати в один об'єкт і експлуатувати одну сітку свердловин. Виділення таких об'єктів приводить до інтенсифікації експлуатації, а результати можуть бути використані при складанні проєктів розробки таких пластів.
Keywords: нафтове родовище; горизонт; параметри пласта; середнє значення; дисперсія; ефективна товщина; пористість; в'язкість; щільність; пластовий тиск