НАФТОГАЗОНОСНІ КОМПЛЕКСИ ТА ЛІТОЛОГО-СТРАТИГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛІОЦЕНОВИХ ВІДКЛАДІВ РОДОВИЩА БУЛЛА-ДЕНІЗ - ПОГОРЄЛОВА, Єлена; АБДУЛЛА-ЗАДЕ, Мурад (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. У сучасних та довгострокових планах розвитку паливно-енергетичного балансу країни важливим є підвищення та об'єктивна оцінка ресурсів вуглеводнів з метою забезпечення постійного зростання об'ємів видобутку нафти та газу. Спостерігається зменшення обсягу геологорозвідувальних робіт у Південнокаспійському басейні, частково через те, що оцінки прогнозованих ресурсів, зроблені до двадцятого століття, були завищені і, можливо, надмірно оптимістично характеризували нафтовий і газовий потенціал окремих нафтових і газових провінцій, регіонів та районів країни. На Бакінському архіпелазі виявлено промислові поклади в горизонтах VIII ярусу Балаканської свити, свити Фасіла і посткірмакінської піщаної свити. Поклади стратиграфічного типу переважно асоціюються з гребеневими тектонічно захищеними відкладами. Характерною рисою нафтового і газового змісту секції Продуктивного ярусу (ПЯ) є регулярна заміна нафтових покладів на газ і газовий конденсат у напрямку регіонального занурення шарів.Методи. Метою дослідження є уточнення та оцінка перспектив нафто- і газоносних покладів відкладень ПЯ. Для цього було проведено аналіз комплексу геологічних і геофізичних матеріалів з метою визначення властивостей резервуарів цих відкладів. Дослідження включало використання матеріалів фондів, опублікованих статей та фактичних даних. На основі даних зі свердловин було виконано міжсвердловинну кореляцію для оцінки властивостей резервуарів відкладів ПЯ. Також було вивчено геологічну структуру, літологічне обрамлення і петрофізичні характеристики покладів.Результати. Аналіз V горизонту Буль-Денізського родовища показав, що секція складається переважно з глини (91 %), а не піску (9 %). Пористість секції коливається від 2 до 16 %, тоді як параметр газонасиченості варіюється між 0,47 і 0,61. VII горизонт, навпаки, має відносно меншу глинистість, що позитивно впливає на резервуарні параметри. Висновки. Дослідження підкреслює необхідність більш детальної оцінки вуглеводневих ресурсів у Південнокаспійському басейні, зокрема в Бакінському архіпелазі. Результати показують, що осадові відклади Продуктивної серії, особливо у горизонті V родовища Булла-Деніз, становлять значні виклики через високий вміст глини та змінну пористість і газонасиченість. Проте кращі параметри резервуарів у горизонті VII свідчать про те, що цілеспрямовані зусилля в розвідці та розробці можуть принести перспективні результати. Для оптимізації майбутньої оцінки та експлуатації ресурсів важливо інтегрувати оновлені геологічні та геофізичні дані із сучасними методами розвідки. Такий підхід забезпечить більш точне розуміння вуглеводневого потенціалу регіону і сприятиме сталому управлінню його нафтогазовими ресурсами.
Keywords: Південнокаспійська западина; Бакинський архіпелаг; Булла-Деніз; родовище; пліоцен; Продуктивний ярус; осад