ГЕОХІМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ І ТЕРМАЛЬНА ЗРІЛІСТЬ ПОРІД ВЕРХНЬОГО ДЕВОНУ (ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКА ЗАПАДИНА) ЗА ДАНИМИ ПІРОЛІЗУ ROCK-EVAL (ПОШУКОВЕ БУРІННЯ) - КАРПЕНКО, Іван; ІЩЕНКО, Ігор; КАРПЕНКО, Олексій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. У Дніпровсько-Донецькій западині девонські відклади є дуже цікавим об'єктом дослідження вуглеводневої системи – від початкового етапу генерації вуглеводнів до етапу формування покладів нафти і газу. Наявність осадових товщ, збагачених розсіяною органічною речовиною, визначає нафтогазогенераційний потенціал відкладів. У статті розглянуто результати лабораторних досліджень порід верхнього девону, виконаних на піролітичній установці Rock-Eval з метою оцінки їх термальної зрілості та ступеня вуглеводневої генерації. Методи. Лабораторні дослідження виконано методом піролізу зразків гірських порід (Rock-Eval) з визначенням низки параметрів, які дають змогу оцінювати термальну зрілість, тип органічної речовини (керонгену) і коефіцієнта перетворення органічної речовини. Обробку даних виконано із застосуванням методів математичної статистики. Результати. Важливим результатом досліджень є встановлено закономірність, що аргіліти з підвищеним вмістом органічного карбону (ТОС) фаменського ярусу з міжсольових товщ у цій частині ДДЗ вже перебувають в активній фазі нафтогенерації і належать до нафтоматеринських пород. Як раз у цій частині Дніпровсько-Донецької западини зосереджені основні розвідані запаси рідких вуглеводнів Східного регіону. Висновки. За результатами досліджень було встановлено: більшість зразків аргілітів і вапняків мають доволі високі концентрації органічного вуглецю; термальна зрілість порід для 63 % зразків відповідає "нафтовому вікну"; у породах присутні всі чотири типи керогену; найкращі нафтогенерувальні властивості притаманні аргілітам з міжсольових товщ, також ці аргіліти мають максимальний ступінь реалізації генераційного потенціалу ТРІ – більше 0,3 на глибинах від 4700 м. Результати наведених досліджень свідчать, що аргіліти і вапняки франського і фаменського ярусів з вивчених відкладів можуть розглядатись як потенційні нафтоматеринські породи.
Keywords: девон; кероген; піроліз; материнська порода; вуглеводні; Дніпровсько-Донецька западина