ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ РОТАЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ НА ХВИЛЕУТВОРЕННЯ ЗЕМНОЇ КОРИ - СІВАК, В. В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За допомогою моделювання рухів земної кори наведено експериментальне обґрунтування ротаційних механізмів тектоногенезу. На основі спеціально виконаних експериментів стверджується, що земна кора може коливатись на частотах, близьких до її власної мінімальної. На основі одержаних результатів досліджень можна передбачити, що під час дії на Землю відомих динамічних навантажень амплітуди коливань земної кори суттєво збільшуються, що в місцях дії вказаних наван тажень може призвести до її катастрофічних руйнувань.