ВРАХУВАННЯ СЕЙСМІЧНИХ ВПЛИВІВ У ПРОЕКТІ ДЕРЖАВНИХ БУДІВЕЛЬНИХ НОРМ - КЕНДЗЕРА, О. В.; ЛІСОВИЙ, Ю. В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто проблеми врахування сейсмічних впливів при спорудженні житла і важливих об'єктів. Показано необхідність переходу в будівельних нормативних документах до описання сейсмічної небезпеки у фізичних одиницях (прискореннях, швидкостях, зміщеннях), які характеризують сейсмічні рухи на будівельних майданчиках. Здійснити такий перехід можна лише на основі аналізу параметрів реальних сейсмічних коливань від місцевих і віддалених землетрусів. Щоб надійно оцінити сейсмічну небезпеку на території України, необхідно розвивати мережу сейсмічних станцій, оснащених сучасною цифровою сейсмологічною апаратурою. Це дозволить забезпечити надійний захист житла, промислових споруд, особливо важливих і екологічно небезпечних об'єктів.