ТЕОРІЯ І МЕТОДОЛОГІЯ ГЕОФІЗИЧНОГО МОНІТОРИНГУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ГЕОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - ВИЖВА, С. А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На базі нелінійної багатокомпонентної тріщинуватої моделі геологічного середовища розроблено теорію і методологію геофізичного моніторингу небезпечних геологічних процесів. Математичне моделювання ефективних геофізичних параметрів запропоновано проводити методом умовних моментних функцій з врахуванням функції орієнтації мінералів і мікротріщин, напружено-деформованого стану, тиску і температури. Розглянуто нелінійні параметри та акустопружні ефекти у середовищі з початковими напругами. Для збільшення кількості реалізацій запропоновано проводити статистичне моделювання випадкових процесів і полів на базі їх спектральних розкладів.