ПЕТРОГРАФІЯ ГАБРО-ДОЛЕРИТІВ ЗВІЗДАЛЬ-ЗАЛІСЬКОЇ ДАЙКИ - МИТРОХИН, О.; ОМЕЛЬЧЕНКО, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Новітні дані про речовинний склад і мікроструктурні особливості гіпабісальних порід Звіздаль-Заліської дайки отримано на підставі ревізійного вивчення кернового матеріалу. Зроблено висновки про внутрішню будову, умови формування та формаційну належність Звіздаль-Заліської дайки. Припущено, що сублужні олівінові лейкогабро-долерити Звіздаль-Заліської дайки являють заключну фазу становлення глибинного осередку сублужної високо-глиноземистої базальтової магми Коростенського плутону.