МОНІТОРИНГ ЗАБРУДНЕННЯ ДЕННОЇ ПОВЕРХНІ СТРОНЦІЄМ-90 - ГУДЗЕНКО, В.В.; ЛОЗИЦЬКА, Н.І.; ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, С.Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2006)
Розглянуто можливості використання мушель наземних равликів та шкаралупи курячих яєць для моніторингу забруднення денної поверхні 90 Sr. Обчислено коефіцієнт переходу від питомої активності мушель до щільності забруднення території. На кількох прикладах визначено співвідношення активностей 90Sr/226Ra у досліджуваних зразках. Доведено можливість використання простих β-лічильників для вимірювань концентрації радіостронцію у мушлях равликів, що зібрані на територіях, які зазнали впливу Чорнобильської аварії.