ЗАБРУДНЕННЯ І ДЕКОНТАМІНАЦІЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД У ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ - ШЕВЧЕНКО, О. Л.; КІРЄЄВ, С. І.; ГУДЗЕНКО, В. В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2006)
Зону відчуження диференційовано за наявністю та нтенсивністю процесів самоочищення грунтових вод. Запропоновано дійсну максимальну швидкість самоочищення підземних вод визначати за спостереженнями морозного (зимового) періоду. Рівновага процесів сорбції-десорбції у водонасиченій зоні, складеній алювіальними пісками, цілком залежить від швидкості водообміну.