ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДИКИ ПЕРЕВЕДЕННЯ ТА ЗІСТАВЛЕННЯ РІЗНИХ КЛАСИФІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ ОЦІНЮВАННЯ МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ НА ПРИКЛАДІ ВІТЧИЗНЯНИХ РОДОВИЩ ГРАФІТУ ТА МІДІ - ЛИТВИНЮК, Станіслав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Аналіз практичного застосування результатів зіставлення за групами класифікаційних ознак систем оцінювання мінеральної сировини має прикладне та методичне значення. Опрацьовані методичні підходи щодо узгодження (переведення) різних класифікаційних систем дають змогу провести актуалізацію Державного фонду надр України відповідно до критеріїв Рамкової класифікації ресурсів Організації Об'єднаних Націй (РКООН) та виділити перспективні напрями інвестування в різні стадії надрокористування.Методи. З урахуванням досвіду та результатів проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів і ресурсів графіту і міді, було використано широкий комплекс досліджень, що охоплював загальнонаукові та спеціальні методи наукових і прикладних досліджень. Окрім загальнотеоретичних методів аналізу, статистики та систематизації, для досягнення постановленої мети використано комплекс методів геолого-промислової характеристики родовищ графіту й міді.Результати. Проаналізовано категорії запасів і ресурсів найпоширеніших класифікаційних систем, що мають достовірний рівень зіставлення та гармонізації. Виконано узгодження (переведення) та порівняння різних класифікаційних систем оцінювання мінеральних ресурсів на прикладі вітчизняних родовищ з переліку критичної мінеральної сировини Європейського Союзу – графіту та міді. Результати досліджень націлені на створення уніфікованої класифікаційної системи для зацікавлених сторін (держава, інвестор, суспільство) з метою ухвалення рішень у сфері управління ресурсами на всіх рівнях.Висновки. Викладені методичні дослідження створення уніфікованих підходів до оцінювання запасів і ресурсів, облікованих Державним балансом, дають можливість на початкових стадіях визначати інвестиційний потенціал ділянок надр, не залучених до використання.Запропонований механізм приведення у відповідність нерозподіленого фонду надр передбачає узгодження облікованих запасів з різними класифікаційними системами за трьома критеріями РКООН: визначення рівня геологічного вивчення, з'ясування рівня техніко-економічного вивчення, за промисловим значенням.
Keywords: облік; мінеральна сировина; Рамкова класифікація ресурсів ООН; категорії; класифікаційні ознаки