ГІРНИЧО-ГЕОЛОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ЕФЕКТИВНОЇ РОЗРОБКИ РОДОВИЩ БУДІВЕЛЬНОГО КАМЕНЮ ТА ЩЕБЕНЕВОЇ СИРОВИНИВ МЕЖАХ ПОШИРЕННЯ ЛЬОДОВИКОВИХ ВІДКЛАДІВ - ЛУКОМСЬКИЙ, Владислав; КУРИЛО, Марія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Розглянуто доцільність комплексного освоєння родовищ будівельного каменю та щебеневої сировини, що локалізовані в межах поширення гляціальних і флювіогляціальних відкладів. Досліджено розкривні породи, які містять такі відклади, як супутні корисні копалини, що використовуються як сировина у будівельній індустрії та ландшафтному дизайні. Об'єкт дослідження – це родовища гранітів та лабрадориту, що мають промислові запаси та розробляються, і в ролі розкривних порід мають потужні поклади флювіогляціальних відкладів. Під час розробки родовищ скельних порід флювіогляціальні відклади в багатьох випадках відносять до розкриву. Традиційні способи розроблення гравійно-піщаних порід зазвичай є непридатними або ускладнюють розробку, оскільки проблема виймання розкривних флювіогляціальних відкладів найчастіше виникає не на стадії розкриття родовища, а вже в процесі його відпрацювання. Гірничо-геологічні особливості залягання флювіогляціальних і гляціальних відкладів спричиняють необхідність коригування проєктних рішень під час розробки родовищ щебеневої сировини для забезпечення стійкості бортів кар'єру і вимог промислової безпеки.Наведено також результати вивчення геологічної будови родовищ будівельного каменю та щебеневої сировини в межах льодовикових відкладів. Це родовища – Соснівське, Ярошівське, Кощіївське, Богуславське (ділянка "Дешки") й Острів, а також родовище блочної сировини "Синій Камінь", де розкривні породи представлені потужними гляціальними та флювіогляціальними відкладами дніпровського кліматоліту flgPIIdn. Зафіксовано такі особливості геологічної будови в межах цих родовищ: значний діапазон змін фізико-механічних властивостей гірських порід, що входять до складу флювіогляціальних відкладів та їхнього гранулометричного складу; різноманітність умов залягання, зокрема і наявність прошарків піщано-глинистих порід; різний рівень обводненості флювіогляціальних відкладів; значна зміна якісних показників в межах одного родовища. Своєчасність і якість виявлення цих особливостей впливає на ефективність розроблення флювіогляціальних відкладів як супутньої або спільнозалягаючої корисної копалини.Для таких запасів рекомендовано розробити та використовувати у процесі геолого-економічної оцінки параметри кондицій на мінеральну сировину, що враховують специфічні гірничо-геологічні умови.
Keywords: гляціальні відклади; розкривні породи; будівельне каміння; комплексне освоєння