АНАЛІЗ НАСЛІДКІВ ЗЕМЛЕТРУСІВ У ТУРЕЧЧИНІ 06.02.2023 ЗА ДАНИМИ РАДІОЛОКАЦІЙНОЇ ІНТЕРФЕРОМЕТРІЇ - ЗАЦЕРКОВНИЙ, Віталій; ЦЮПА, Ірина; ОСТАПЕНКО, Григорій; ДЕ ДОНАТІС, Мауро; ІЛЬЇН, Леонід (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Досліджено наслідки серії землетрусів, що відбулись 6 лютого 2023 року в Туреччині та спричинили масштабні руйнування й десятки тисяч жертв, а також стали найбільш смертоносними у світі за останні 10 років. Дослідження наслідків землетрусів мають важливе значення і можуть використовуватися у сфері управління надзвичайними ситуаціями та відновленні після природних катастроф, а також для поліпшення будівельних стандартів, розробки інфраструктури більш стійкої до землетрусів тощо. Методи. Дослідження виконано за допомогою сучасних методів дистанційного зондування та геоінформаційних систем. Для кількісної оцінки зміщення поверхні використано метод інтерферометрії із синтезованою апертурою (InSAR) на основі космічних знімків супутника Sentinel-1 у застосунку SNAP. Для підвищення точності результатів застосовувався фільтр Гольдштейна та виконано розгортання фази за допомогою зовнішнього програмного модуля Snaphu. Для компенсації спотворень даних здійснено корекцію місцевості за допомогою оператора Doppler Terrain Correction, щоб геометричне зображення було максимально наближеним до реального. Результати. Проаналізовано інтерферограми, отримані до та після землетрусів. Результати свідчать про значні деформації поверхні, особливо в районі Східноанатолійського розлому, з максимальним просіданням 110 см та більш вираженими лініями розлому. За даними інтерферограм можна дослідити, що землетруси спричинили значні зміни у структурі розлому, що може вплинути на подальшу сейсмічну активність у регіоні. Виконано побудову схем та карт, що відображають вплив землетрусів на поверхню та земну кору в південно-східній частині Туреччини. Висновки. Дослідження демонструє можливості використання технології InSAR для моніторингу деформацій земної поверхні, спричинених нещодавніми землетрусами. Отримані дані можуть бути використані для оцінки руйнувань, визначення зон ризику та розробки заходів щодо зниження сейсмічної небезпеки.
Keywords: землетрус; Туреччина; InSAR; Sentinel-1; деформація земної поверхні; розлом; сейсмічна небезпека