ЕКОЛОГО-ГЕОІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ДЛЯ СЛУЖБ ЦИВІЛЬНОЇ ТА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - СТАРОДУБ, Юрій; МИХАЛІЧКО, Борис; ЛАВРЕНЮК, Олена; КОЗІОНОВА, Oлеся; ПОЛЬЧИК, Генрик; КУПЛЬОВСЬКИЙ, Богдан (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Метою роботи є розробка нової еколого-геоінформаційної системи моніторингу надзвичайних ситуацій, яка дає змогу оперативно прогнозувати наслідки різних природних і техногенних небезпек на етапі запобігання їх виникненню. Це стосується можливих випадків руйнування на територіях, де існує загроза підтоплення і, відповідно, захисту берегів, споруд, доріг на гірських схилах, мостів, тунелів і дамб, побудованих на ґрунтах з певними геолого-геофізичними характеристиками, а також виникнення і поширення пожеж і пов'язаного з ними забруднення повітря, води і ґрунту шкідливими речовинами.  Методи. Для реалізації методу використовується наявне та придбане ліцензійне програмне забезпечення, створення зручних алгоритмів для вирішення практичних завдань цивільного захисту. Обробка інформації на основі використаних програмних пакетів дає змогу швидко опрацьовувати великі обсяги інформації, зменшити рівень неякісної обробки та спотворення даних.  Результати. Розроблено еколого-геоінформаційну систему моніторингу, призначену для забезпечення координації дій служб цивільного та пожежного захисту з метою підвищення ефективності реагування на надзвичайні ситуації природного та техногенного походження. Шляхом проведення експериментів отримано модельні результати, що дають змогу теоретично розрахувати та визначити критично допустимі напружено-деформовані стани масиву ґрунту в районі інженерних споруд, мостових споруд, попередити про можливе руйнування масиву внаслідок перевищення напруги і деформації під дією навантажень. Запропоновано локалізацію пожежонебезпечних зон за супутниковими даними. У рамках розробленої системи для космічного моніторингу лісових пожеж використовується супутникова інформація, зокрема радіометр AVHRR супутника Terra. На її основі сформовано температурну карту регіонів України. Висновки. Геоінформаційна система моніторингу створена з метою запобігання ризикам виникнення надзвичайних ситуацій (у тому числі руйнування схилів, виникнення пожеж тощо) з використанням програмних продуктів, створення баз даних для картографування потенційно небезпечних об'єктів. Її застосування дозволить оцінити наслідки можливих надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру та мінімізувати їх негативний вплив на довкілля. Розроблена геоінформаційна система може бути використана для координації дій служб цивільної та пожежної охорони, а також підвищення ефективності аварійно-рятувальних заходів.
Keywords: геоінформаційна система моніторингу; природні і техногенні небезпеки; напружено-деформований стан ґрунтів; технології вогнезахисту