СУЧАСНИЙ СТАН ГІДРОГЕОЛОГІЧНОГО ВИВЧЕННЯ РОДОВИЩ МІНЕРАЛЬНИХ РАДОНОВИХ ВОД У МЕЖАХ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ - ШАРІКОВ, Сергій; ЧОМКО, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Радон – це радіоактивний хімічний елемент, який належить до категорії інертних газів. Лікування радоновими водами (для зовнішнього та внутрішнього використання) застосовується в різних точках світу (Австрія, Польща, Німеччина) вже понад 100 років. У медичній практиці в основному використовують радонові ванни, які добре знімають біль, розслаблюють, можуть нормалізувати тиск та зміцнити судини. У межах Житомирської області ще з радянських часів проводилися роботи з пошуку та оцінки родовищ мінеральних радонових вод. Розвідані родовища в межах Житомирської області потребують подальшого більш глибокого вивчення та систематизації, адже, враховуючи попит на мінеральні радонові води в "доповідний" час, прогнозуємо поступове відновлення попиту в повоєнні часи, включаючи також і медичний туризм. Проведено аналіз фондових матеріалів з пошуку та оцінки мінеральних радонових вод у межах Житомирської області. Виконано систематизацію даних та вивчено якісні показники мінеральних радонових вод у розвіданих родовищах. На сьогодні на території України є багато медичних закладів, які надають фахову та спеціалізовану допомогу з використанням мінеральних радонових підземних вод. Можемо констатувати, що мінеральні радонові води є невід'ємною частиною лікувальної бази багатьох санаторіїв України (в м. Хмільник, Немирів, с. Дениші та ін.). У Житомирській області найвідомішим є Денишівське родовище мінеральних радонових вод, на базі якого функціонує санаторій "Дениші". Потенціал розвитку більш детальних гідрогеологічних досліджень на вже розвіданих родовищах Житомирської області досить високий. Бальнеологічні властивості та хімічний склад підземних вод вивчені на сьогодні недостатньо. Це пояснюється тим, що в межах Житомирської області відбувається промисловий видобуток мінеральних радонових вод лише з одного родовища. Фінансування подальших геологорозвідувальних (геофізичних, геологічних, гідрогеологічних) робіт з пошуку і розвідки нових родовищ або в межах зон поширення мінеральних радонових вод є доволі перспективним.
Keywords: радон; газ; мінеральні радонові підземні води; Житомирська область; родовище; запаси