УДОСКОНАЛЕНА МЕТОДИКА ДЕТАЛЬНОЇ МАГНІТНОЇ ЗЙОМКИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАВДАНЬ НАФТОГАЗОВОЇ ГЕОЛОГІЇ - ВИЖВА, Сергій; ПОПОВ, Сергій; БОНДАР, Ксенія; ХОМЕНКО, Руслан; ІВКО, Антон; АНДРІЙЧУК, Юлія; КРУГЛОВ, Богдан; КРУГЛОВ, Олександр; ПОЛЯЧЕНКО, Євген (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. На сьогодні зацікавленість у вивченні локального аномального магнітного поля для вирішення завдань нафтогазової геології зростає, а можливості обладнання дають змогу значно збільшити швидкість, точність і детальність робіт. Відповідно до цього набуває актуальності розробка і випробування вдосконаленої методики детальної магнітної зйомки в русі. Методи. Для ділянок зі слабкоградієнтним магнітним полем запропоновано проведення оцінки точності зйомки методом зіставлення карт, отриманих за повторними зйомками ділянки.  Результати. Здійснено наземну зйомку магнітного поля в русі ділянок загальною площею близько 20 км2 у Зіньківському районі Полтавської області. Міжпрофільна відстань становила близько 50 метрів, відстань між точками спостережень по профілю близько 1 метра. Така сітка спостережень дозволяє отримати карти, які значно відрізняються від карт, отриманих за звичайною густиною спостережень. Також завдяки цій методиці можна виділяти локальні аномалії та робити висновки про тонку структуру магнітного поля. Виділено основні об'єкти, що утворюють аномалії та представлено їх геологічну характеристику. На цій основі розпочато складання каталогу аномалій магнітного поля нафтогазових регіонів.  Висновки. Запропоновано пояснення тектонічних і геохімічних чинників утворення локальних аномалій магнітного поля досліджених ділянок. Виділено три типи аномалій, пов'язані з ярами. Додатні аномалії над ярами та аномалії типу "сходинка", на нашу думку, зумовлені тектонічними рухами, а від'ємні аномалії – поверхневим зносом ґрунтового покриву. Знакозмінні поля, спостережені на досліджених ділянках, пов'язані з озалізненням осадових порід.
Keywords: магнітометрична зйомка; магнітна аномалія; ґрунтовий покрив; магнітна сприйнятливість