ГЕОДИНАМІЧНІ ЗОНИ ТА ПІДТОПЛЕННЯ ҐРУНТОВИМИ ВОДАМИ ПРИ ЛІКВІДАЦІЇ ШАХТ - Заборин, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Виконано геодинамічне картування масштабу 1:2 500 полія закритої шахти "Брянківська". Орієнтування геодинамічних зон (ГДЗ): субширотне, північно-східне (35-450, 60-750), північно-західне (315-3300) і субмерідіональне. Виділено 110 ділянок підтоплення та заболочування грунтовими водами. 64 пов'язані із впливом ГДЗ. В умовах ліквідації шахт прогнозування еколого-гідрогеологічної обстановки і реалізація захисних заходів повинні реалізовуватися з урахуванням геодинамічної будови гірського масиву.