АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА ВПЛИВУ ДЕЯКИХ НЕБЕЗПЕЧНИХ ГЕОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА МОРСЬКІ ТРУБОПРОВОДИ - Іванік, О.; Шевчук, В.; Горбань, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Визначено небезпечні геологічні процеси, що призводять до порушення динамічної рівноваги у системі "геологічне середовище – трубопровід" в межах морського шельфу. Навантаження на трубу істотно впливають на стійкість, міцність та надійність трубопроводу, вони залежать від положення трубопроводу на морському дні і визначаються пружнопластичними деформаціями ґрунту та гідродинамічними силами. Розрахунки впливів геологічного середовища необхідні для визначення стійкості циліндричних оболонок при дії зовнішнього тиску та згину.