ДИСТАНЦІЙНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ МІКРОЗАПАДИННИХ ФОРМ РЕЛЬЄФУ ТА ДІЛЯНОК ҐРУНТОВОГО ПОКРИВУ АГРОЛАНДШАФТІВ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ З ОЗНАКАМИ ГІДРОМОРФНОСТІ - ТРОФИМЕНКО, Петро; ТОМЧЕНКО, Ольга; ПОРАЛО, Ростислав; ЗАЦЕРКОВНИЙ, Віталій; СТАХІВ, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Сільськогосподарські угіддя відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки населення і розвитку економіки країни. Проте значну загрозу для цих земель становить надмірне зволоження, унаслідок чого в межах понижених елементів рельєфу формуються умови для утворення ґрунтів з ознаками оглеєння, низьким рівнем родючості, що значно знижує їхній потенціал. Для висвітлення проблем геопросторової ідентифікації мікрозападинних форм рельєфу (МЗФР) на сільськогосподарських угіддях у статті використано спектральні індекси за даними ДЗЗ.Методи. Під час досліджень було відібрано 6 спектральних індексів, які використано для отримання даних про ареали просідань ґрунтів на орних землях, а саме: NDWI, NWI, NDMI, NDVI, OSAVI, WRI. Вирішення завдань досліджень передбачало застосування даних супутникової системи Sentinel-2А. Для візуалізації поширення МЗФР на території досліджень використано знімок надвисокої розрізненості (0,2 м на 1 піксель), отриманий у програмному забезпечення "Digitals Professional 5,0". Обробку, геопросторову візуалізацію даних ДЗЗ виконано у середовищі Arc Map програми Arc GIS 10.8 із застосуванням інструмента raster calculator.Результати. У межах еталонних полів побудовано і проаналізовано динаміку значень водних і вегетаційного індексів та оцінено ідентифікаційну здатність щодо геопросторового виокремлення ареалів ґрунтів з ознаками гідроморфності. Показано, що ідентифікаційна спроможність індексів залежить не лише від рівня зволоженості ґрунту, а також від біомаси рослинності (масштабів пошкодженості посівів), на що вказує висока інформаційна спроможність традиційного вегетаційного індексу NDVI. Встановлено найбільш інформаційні діапазони індексів: для NDVI діапазон в межах від -0,117 до -0,024 з відсотком ідентифікації 98,0 %; для ОSAVI – 78,0 % з діапазоном 0,255–0,313; для NDMI з варіацією діапазону від -0,041 до -0,149 та відсотком ідентифікації 56,0.Висновки. Результати дистанційної ідентифікації ареалів МЗФР дали змогу отримати інформацію про зволоженість ґрунтів орних земель території досліджень. Оцінено здатність означених індексів під час геопросторової ідентифікації мікрозападинних форм рельєфу та ареалами ґрунтів в їх межах з ознаками гідроморфності. Показано, що важливим допоміжним засобом успішного вирішення означених завдань є використання ортофотознімків з розрізненням 0,2 м на 1 піксель. Виявлено, що ідентифікаційна здатність водних індексів на тестових полях без наявної рослинності є надто низькою. Натомість екранованість ґрунтової поверхні рослинністю з ділянками пошкоджених посівів дозволяє виокремлювати МЗФР. Отримана інформація може бути використана під час розроблення методики проведення ґрунтознавчої зйомки та планування заходів з широкомасштабного обстеження ґрунтів.
Keywords: мікрозападинні форми рельєфу (МЗФР); просідання; дистанційне зондування Землі (ДЗЗ); спектральні індекси вегетації та зволоженості