ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГІРНИЧОРУДНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ У СВІТОВОМУ КОНТЕКСТІ - МИХАЙЛОВ, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто основні світові тенденції розвитку гірничодобувної галузі за останні роки; показано постійне зростання інтенсивності розробки земних надр і видобутку мінеральної продукції в останні десятиліття; виділено провідні видобувні країни світу, встановлено, що за об'ємом видобутку передові позиції займають Китай (23 % світового видобутку), США (12 %), Росія (9 %), Австралія (7 %), а за вартістю видобутої продукції – Китай, США, Росія, Саудівська Аравія та Австралія. Встановлено, що за останні роки (2015–2021) особливо бурхливим було зростання видобутку літію, рідкісних земель, ніобію, титану, бокситів, нікелю, флюориту, графіту та ін., у той час як видобуток олова, ртуті, сурми, урану, танталу, технічних алмазів та ін. знизився. Виявлено, що наприкінці 20-х років на розвиток гірничодобувної галузі негативно впливали наслідки пандемії, але вже наприкінці 2020 р. стан гірничорудної галузі почав покращуватися. Показано роль і місце України у світовій гірничорудній промисловості, яка за об'ємом видобутку посідає 24-те місце у світі, а за вартістю видобутої продукції – 36-те, займає повідні позиції у видобутку заліза, марганцю, титану та ін. За останні роки (2015–2021) в Україні суттєво збільшився видобуток заліза, марганцю, титану, польового шпату, графіту, сірки, коксівного вугілля, але видобуток галію, бентоніту, солі, циркону, вугілля, урану знизився.
Keywords: мінерально-сировинна база; гірничодобувна галузь; видобуток