МІНЕРАЛЬНІ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ЗМІНИ МАГНЕТИТОВИХ КВАРЦИТІВ ВАЛЯВКИНСЬКОГО ТА НОВОКРИВОРІЗЬКОГО РОДОВИЩ КРИВБАСУ В ПРОЦЕСАХ ЇХ ПЕРЕРОБКИ - ГУБІНА, Вікторія; ВЕРХОВЦЕВ, Валентин; ЯЦЕНКО, Віктор; ПОКАЛЮК, Володимир; ЗАБОРОВСЬКА, Лариса; ЛАВРИНЕНКО, Олена; ЛИТВИНЕНКО, Юрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. З метою дослідження мінеральних та фізико-хімічних змін, що відбуваються із залізною рудою (магнетитовими кварцитами) Валявкинського та Новокриворізького родовищ Криворізького залізорудного басейну при видобутку та переробці руди на гірничо-збагачувальному комбінаті ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" проаналізовано технологічний процес і відібрано представницькі проби протягом усього технологічного ланцюжка видобутку та збагачення корисної копалини: магнетитовий кварцит (руда) у природному заляганні → руда після вибуху → руда після дроблення на дробильних фабриках → проміжні магнітні продукти і хвости усіх стадій збагачення → кінцевий магнетитовий концентрат.  Методи. Отриманий мінеральний матеріал вивчено комплексом лабораторно-аналітичних досліджень, який включає мінераграфічні, петрографічні, електронно-мікроскопічні дослідження залізної руди, рентгенофлуоресцентний метод та атомно-емісійний спектральний аналіз (визначення вмісту макро- і мікроелементів у вихідній руді, магнітному концентраті та хвостах), рентгенодифракційний аналіз, мікрозондовий аналіз магнітного концентрату та хвостів, термогравіметричний аналіз, хроматографічний метод (визначення питомої поверхні речовини), седиментаційний аналіз, вимірювання магнітних характеристик та ін. Результати. Встановлено, що на першому етапі гірничодобувного виробництва (буровибухові роботи, дроблення руди в кар'єрі та на дробильній фабриці) істотних змін запасів корисних копалин не відбувається. На наступному етапі глибокої переробки корисних копалин на рудозбагачувальній фабриці, під час якого руда проходить три стадії подрібнення, класифікації, дешламації, мокрої магнітної сепарації, утворюються два абсолютно нових продукти – магнетитовий концентрат і хвости, які докорінно відрізняються від вихідної руди – як на породному, так і на мінеральному рівнях. Висновки. Було обґрунтовано, що в процесі збагачення магнетитових кварцитів істотно змінюються структурнотекстурні характеристики, мінеральний, хімічний склад, агрегатний стан руди, структурні та кристалохімічні властивості основного рудного мінералу – магнетиту.
Keywords: збагачення; концентрат техномінералогія; Криворізький залізорудний басейн; магнетит; магнетитові кварцити