ДИНАМІКА КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН В КРИМУ У ГОЛОЦЕНІ-ВЕРХНЬОМУ ПЛЕЙСТОЦЕНІ ЗА ДАНИМИ МАГНІТНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПУХКИХ ВІДКЛАДІВ ПЕЧЕРИ ЕМІНЕ-БАЇР-ХОСАР - Бондар, К.; Рідуш, Б. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Простежені зміни магнітних характеристик і палеовікові варіації давнього магнітного поля у розрізі горизонтальношаруватих рихлих суглинистих відкладів привхідної частини печери Еміне-Баїр-Хосар. Співставлення магнітних, палеомагнітних, палеонтологічних і радіовуглецевих даних дозволило відновити динаміку палеокліматичних змін на плато Чатирдаг та його околиці у голоцені-верхньому плейстоцені.