ТИТАНОНОСНІ ІНТРУЗІЇ В АНОРТОЗИТОВИХ КОМПЛЕКСАХ ПРОТЕРОЗОЮ - Митрохіна, Т.; Митрохин, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Виконано порівняльну характеристику титаноносних інтрузій найбільш типових протерозойських анортозитових комплексів. Виявлено, що інтрузії коростенського комплексу Українського щита, комплексу Рогаланд Балтійського щита та комплексу Хавер-Сент-П'єр Канадського щита відносяться до різних формаційних типів. Інтрузії коростенського комплексу належать до субплатформенної анортозит-рапаківігранітної формації. Інтрузії комплексів Рогаланд та ХаверСент-П'єр є складовими орогенної анортозит-мангерит-чарнокітовоі формації. Зроблено висновки про вплив геодинамічних умов становлення титаноносних інтрузій на головні механізми концентрації Fe-Ti оксидних мінералів, а також на характер локалізації, форми залягання, структурно-текстурні особливості та речовинний склад руд.