ПЕТРОГРАФІЯ КСЕНОЛІТІВ З ГРАНІТОЇДІВ МАЛИНСЬКОГО МАСИВУ РАПАКІВІ - Грущинська, О.; Митрохин, О.; Білан, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Авторами досліджені ксеноліти з гранітоїдів Малинського масиву рапаківі, розташованого в південно-східній частині складного Коростенського плутону. Встановлено, що біотит-амфіболові та фаяліт-піроксен-амфіболові граніти головної інтрузивної фази Малинського масиву містять численні ксеноліти біотитових гнейсів та кристалосланців. Менш розповсюджені ксеноліти графіт-біотитових та амфібол-біотитових гнейсів. Контактова дія гранітоїдної магми на ксеноліти проявилася у формуванні контактово-термальних порід амфібол-роговикової та піроксен-роговикової фацій. Зроблено висновок про приналежність досліджуваних ксенолітів до утворень тетерівської серії (PR1 tt), що, імовірно, слугували давньою покрівлею Малинського масиву рапаківі.