ПОЛЬОВЕ КАРТУВАННЯ ЗСУВІВ: IFFI-RESTART-ФОРМИ ДЛЯ ЗБОРУ ТА УПРАВЛІННЯ ДАНИМИ - ДЕ ДОНАТІС, Мауро; Ф. ПАППАФІКО, Джуліо; БОНІ, Роберта; ФРАНЦІОНІ, Мірко; МАРІНО, Лучія; МОРЕЛЛІ, Стефано; ВИЖВА, Сергій; ЗАЦЕРКОВНИЙ, Віталій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За останні кілька десятиліть підхід до геолого-геоморфологічних досліджень помітно змінився. Поява цифрових інструментів дала змогу досягти значного прогресу в отриманні та управлінні даними опитувань. У цій статті продемонстровано розробку й тестування нового та ефективного методу цифрового опитування, який дозволяє швидко отримувати та спільно зберігати й керувати даними й інформацією. Цей метод був випробуваний у співпраці з п'ятьма університетами для картографування та класифікації зсувів у 249 районах обстеження в Центральній Італії, а точніше, в муніципалітетах, які постраждали від землетрусу в Центральній Італії 2016 року. Геолого-геоморфологічні дослідження проводились на місцевості за допомогою планшетів, GPS та камер. Проєкт обстеження для збору польових даних базувався на структурі проєктів Італійської інвентаризації зсувів (IFFI) і проєктів Територіальної стійкості Центральних Апеннін після землетрусів (ReSTART). Для цього реалізовано структуру бази даних та форми введення. Крім того, дані та інформація були отримані та організовані в детальні записи, корисні для адміністративних установ.
Keywords: цифрова геологічна служба; мобільна ГІС; реляційна база даних; геопакет; інвентаризація зсувів; управління після катастроф