ПРАВОВІ ТА МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ГЕОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ОЦІНКИ ЗАПАСІВ І РЕСУРСІВ КОРИСНИХ КОПАЛИН В УКРАЇНІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ЛИТВИНЮК, Станіслав; ПАЮК, Cергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено аналіз практичного застосування результатів геолого-економічної оцінки, її правові особливості та методичне забезпечення. Під час аналізу враховано особливості, пов'язані з різними стадіями, метою та об'єктами геолого-економічної оцінки. Поточний стан геологічного вивчення та аналіз надрокористування в Україні доводить нормативну і практичну важливість проведення геолого-економічної оцінки всіх стадій для різних видів спеціальних дозволів. Результати геолого-економічної оцінки забезпечують поповнення Державного балансу запасів корисних копалин відповідною інформацією для подальшого управління ресурсами. Дослідженнями авторів визначено поточні особливості чинних вимог до геолого-економічної оцінки, які потребують перегляду та приведення (адаптацію) до стандартів нормативнометодичного напрямку, які застосовують провідні країни світу в гірничодобувному секторі. Із врахуванням досвіду проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки різних корисних копалин визначено подальші напрями розвитку методики оцінки за складовими геологічного та техніко-економічного вивчення запасів і ресурсів.
Keywords: геолого-економічна оцінка; родовища корисних копалин; стадії геологорозвідувальних робіт; промислове значення; техніко-економічне обґрунтування