ЗОЛОТОРУДНИЙ РАЙОН TIJIRIT У МАВРИТАНІЇ - МИХАЙЛОВ, Володимир; ВІРШИЛО, Іван; ЗАГНІТКО, Василь; КРАВЧЕНКО, Дмитро; ДУБИНА, Олександр; СУКАЧ, Віталій; ЧУЛКОВ, Сергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Обґрунтовано виділення нового золоторудного району в Республіці Мавританія – Tijirit, який пов'язаний із зеленокам'яним поясом (ЗКП) Sebkhet Nich субмеридіонального простягання. Він розташований у 25–30 км на схід від ЗКП Reguibat, де відомо велике родовище золота Tasiast. Збіг структурної позиції цих двох об'єктів і прямі ознаки золоторудної мінералізації на території рудного району Tijirit у вигляді контрастних літохімічних аномалій золота, штуфних і борозенних проб з підвищеним вмістом золота дають змогу високо оцінити перспективи його золоторудної мінералізації. У рудному районі виділено чотири рудоносні зони субмеридіонального до північно-північно-східного простягання, в межах яких встановлено ряд проявів золота: Sophie-I, II, III, Lily, Eleonore, Eleonore East, Salma. Вони збігаються з ослабленими зонами того ж напрямку, зазвичай приурочені до контактів гірських порід різного складу (метабазальтів, метапісковиків, смугастих залізистих формацій, гранітів), виділяються на космічних знімках, у геофізичних полях, контролюють розміщення зон мінералізації. Із цих зон найбільший інтерес для подальших геологорозвідувальних робіт становить відносно слабо вивчена зона мінералізації Eastern, яка приурочена до контакту гранітів Salma і метабазитів східного крила ЗКП Sebkhet Nich. З нею пов'язані прояви золота Eleonore East і Salma, численні літохімічні аномалії, штуфні, борозенні і кернові проби з підвищеним вмістом золота (до 42–100 г/т). Саме в межах цієї зони рекомендується зосередити подальші геологорозвідувальні роботи. Цілий ряд родовищ золота України (Сергіївське, Балка Широка, Балка Золота, Сурозьке) також приурочені до мезоархейських зеленокам'яних структур Українського щита. Сподіваємося, що досвід вивчення золоторудних об'єктів Західної Африки допоможе проведенню об'єктивної оцінки золоторудних об'єктів України.
Keywords: золоторудний район; зеленокам'яний пояс; вміст золота; метабазити; смугасті залізисті формації; граніти