ПОСЛІДОВНІСТЬ МІНЕРАЛОУТВОРЕННЯ ТА МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ УРАНОВОГО ЗРУДЕНІННЯ В НАТРІЄВИХ МЕТАСОМАТИТАХ НОВОКОСТЯНТИНІВСЬКОГО УРАНОВОГО РОДОВИЩА - Ємець, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати мінералогічних досліджень Новокостянтинівського родовища урану. Послідовність процесів, які відображені закономірною зміною (заміщенням) мінеральних парагенезисів з часом, відповідає трьом типам метасоматичних змін, а саме (від більш раннього до більш пізнього): Na-метасоматоз, Ca-метасоматоз і K-метасоматоз. Уранові руди родовища представлені уранінітом, бранеритом та поки-що достеремно не ідентифікованим мінералом, що за складом близький до давідиту. Встановлено, що головна стадія накопичення уранового зруденіння пов‘язана з Ca- і Kметасоматозом, відбувалась впродовж розчинення альбітитів. Відповідно до виявлених мінералогічних і геохімічних закономірностей, виведено модель кристалізації мінералів урану на родовищі. Вона полягає у відновленні шестивалентного урану до чотирьохвалентного на відновлювальному бар‘єрі, який чітко контролювався наявністю в альбітитах мінералів з двохвалентним залізом – головним чином магнетиту, а також ільменіту, егірину та амфіболів за схемою: U6+ розчин+2Fe2+ мінерал→ U4+ мінерал+ 2Fe3+ розчин/гематит.