ДИНАМІКА ФОРМУВАННЯ ТА ГЕОЛОГО-ГЕОМОРФОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ АКТИВІЗАЦІЇ ГРАВІТАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В МЕЖАХ ІРШАВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Іванік, О.; Гуда, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено детальний аналіз чинників формування та активізації сучасних екзогенних гравітаційних процесів у межах Іршавського району Закарпатської області. Охарактеризовано загальні морфологічні ознаки сучасних та стабілізованих зсувів на різних геоморфологічних рівнях, визначено їх класифікаційні приналежності та приуроченість до певних літологостратиграфічних горизонтів. Підтверджено пріоритетний вплив на розвиток цих процесів структурно-тектонічного та літолого-стратиграфічного факторів.