ОСОБЛИВОСТІ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ТИТАНОНОСНИХ ГАБРОЇДІВ КОРОСТЕНСЬКОГО ПЛУТОНУ - Митрохіна, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Досліджено хімічний склад титаноносних габроїдів Кропивенської, Пенізевицької, Федорівської та Стремигородської інтрузій Коростенського плутону. З'ясовано, що геохімічні особливості досліджуваних порід відтворюють кількісні співвідношення та хімічний склад породоутворюючих мінералів, які, в свою чергу, визначаються первісним складом материнських магм, а також наступними процесами магматичної еволюції. Низькотемпературні постмагматичні процеси ніяк не вплинули на перерозподіл TiO2 та FeO в титаноносних габроїдах. Припускається, що материнськими магмами для інтрузій титаноносних олівінових габро були сублужні олівінові феробазальти, первісно збагачені на Ti-P. Хімічний склад досліджуваних титаноносних порід є середньозваженим складом кумулятивних мінералів, накопичених в процесі кристалізаційного та гравітаційно-кінетичного фракціонування, та інтеркумулюсного розплаву, захопленого під час кристалізації.